top of page

10 redenen waarom RINGANA het duurzaamste bedrijf van Oostenrijk is


Hier onder vind je tien redenen waarom Ringana het duurzaamste bedrijf van Oostenrijk is. Er zijn er natuurlijk nog veel meer, maar dit zijn de opvallendste!

1. In plaats van een geheel nieuw gebouw neer te zetten en daarmee beslag te leggen op kostbare, groene ruimte, verbouwde RINGANA een oude supermarkt tot een prachtige, duurzame fabriek. Het gehele dak bestaat uit zonnepanelen: daarmee wekt het bedrijf niet alleen alle stroom op die het zelf nodig heeft, maar ook nog eens voor een aantal huishoudens in Hartberg, het stadje waar het bedrijf is gevestigd.

2. Het bedrijf heeft alles in eigen hand: ontwikkeling, productie, verpakking en distributie. Dat gebeurt allemaal vanuit de standplaats in Hartberg. Hierdoor wordt onnodig transport vermeden: alles gaat regelrecht vanuit de fabriek naar de klant.

3. De machines in de fabriek worden uitsluitend met lavendelalcohol en biokatoen gereinigd. Chemicaliën komen er niet in. Het schoonmaken op deze manier kost vaak meer tijd dan het draaien van productie, maar dat is een consequentie die RINGANA op de koop toe neemt.

4. Het uitgangspunt is: zero waste. Dat is vrijwel bereikt. Het bedrijf heeft inmiddels een jaaromzet van 40 miljoen euro, maar de hoeveelheid afval die wekelijks wordt verzameld is evenveel als dat van twee gemiddelde huishoudens.

5. Al het verpakkingsmateriaal is milieuvriendelijk en voor zover mogelijk afbreekbaar. Alle papier en karton voor folders en dozen is afkomstig van fsc-gekwalifceerd hout en gerecycled, de drukinkt is biologisch.

6. Op dit moment is het bedrijf hard bezig om de verpakking van de PACK’S te verbeteren. Omdat de voedingssupplementen luchtdicht en vochtdicht verpakt moeten worden, zat er tot voor kort een minimale hoeveelheid aluminium in deze verpakkingen. Inmiddels is het gelukt om deze verpakkingen zonder aluminium te maken, terwijl ze nog steeds lucht- en vochtdicht zijn. Er wordt inmiddels hard gewerkt aan de volgende stap: om deze verpakkingen ook nog biologisch afbreekbaar te maken.

7. De verpakkingschips worden gemaakt van biologische mais en zijn volledig afbreekbaar. Vroeger werden deze chips van een extern bedrijf betrokken. Maar omdat die in plastic balen werden aangevoerd en RINGANA dat plastic niet wilde, heeft het bedrijf tegenwoordig zelf een machine die deze chips maakt. Zo voorkomt het bedrijf overbodig plastic afval.

8. De glazen flacons worden gerecycled. Klanten kunnen tien glazen flacons terugsturen naar de fabriek en krijgen in ruil daarvoor een gratis product naar keuze. De glazen flacons worden vervolgens opnieuw gebruikt.

9. Glazen flacons worden in een gastendoekje van biologische katoen gerold om het te beschermen tijdens het vervoer. Een duurzame manier van verpakken dus want de verpakking kan ook weer gebruikt worden. Voor deze vondst ontving RINGANA in 2011 de Luxepack prijs in Monaco.

10. Niet alleen de manier van produceren is duurzaam, de producten zelf zijn dat ook. In producten van RINGANA zul je geen minerale oliën, siliconen, microplastics, chemische conserveringsmiddelen of andere vervuilende toevoegingen tegenkomen. Daarom heeft het een werkzaamheid van 100%: alle ingrediënten in het product hebben een specifieke functie voor je huid. Dit in tegenstelling tot ‘reguliere’ producten, die voor het grootste gedeelte bestaan uit bovenstaande ‘vullers’ en voor slechts 2 tot 4% uit werkzame stoffen. De verse producten van RINGANA zijn dus niet alleen duurzaam, maar ook nog eens gezond:

GOED VOOR JOU, GOED VOOR DE WERELD!

Andreas Wilfinger en Ulla Wannemacher, de grondleggers van RINGANA, ontvingen in november 2015 de Oostenrijkse klimaatprijs uit handen van de minister van milieu.

Gepubliceerd
Recente posts
Archief
Volg mij:
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page