top of page

Kruidenvrouwtjes of moderne technologie?


​​

Kruidenvrouwtjes... Iedereen heeft daar wel een beeld bij. Een beeld dat varieert van heksachtige wezens tot het type Klazien uut Zalk: het grijze haar in een slordige knot, stevige sandalen met spekzolen en frisgeboende rode appelwangen. In hun ouderwetse keukentjes staat een grote kookpot waarin aftreksels van verschillende wortels en kruiden, bij maanlicht geoogst, staan te pruttelen. Daar worden dan stinkende smeersels en drankjes van gebrouwen onder het mompelen van eeuwenoude wijsheden als: "bitter in de mond maakt het hart gezond". En wellicht valt er hier en daar zelfs wel een adacadabra.

Gelukkig is de werkelijkheid anders. Als je even googelt kom je er weliswaar achter dat heksen kennelijk nog steeds bestaan net als Klazienen in verschillende gedaantes, maar inmiddels verdient het beeld van kruidenvrouwtjes toch wel enige bijstelling.

Kennis van kruiden bestaat al zo lang als de mensheid. Chinezen en Indiërs bestuderen al duizenden jaren de werking van planten en kruiden, in de middeleeuwen experimenteerde de Duitse abdes Hildegard von Bingen met kruiden in de kloostertuin. Al die kennis is nog steeds actueel en veel inzichten zijn inmiddels overgenomen door de reguliere westerse geneeskunde. Een bekend voorbeeld is bijvoorbeeld het gebruik van naalden van de taxusboom bij de behandeling van borstkanker.

Kruidenkennis is dus niet alleen het werkterrein van kruidenvrouwtjes in gammele keukentjes: in moderne laboratoria wordt al die eeuwenoude kennis uitgebreid getest en vervolgens toegepast. Die toepassingen vind je niet alleen terug in de geneeskunde, maar ook in bijvoorbeeld de voedingsleer en de cosmetica-industrie. Een mooi voorbeeld hiervan is RINGANA: in de modernste hightech-laboratoria worden eeuwenoude recepten uit de traditionele Chinese geneeskunde, Ayurveda, Hildegard von Bingen en de modernere westerse (natuur)geneeskunde uitgebreid getest en gecombineerd. Niet door Eucalypta of Klazien maar door artsen en biochemici. Net zolang tot er natuurlijke cosmetica en voedingssupplementen van topkwaliteit ontstaan die voor de volle 100% uit werkzame stoffen bestaan. En dat allemaal zonder roestige kookpotten, spekzolen of adacadabra.

Gepubliceerd
Recente posts
Archief
Volg mij:
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page