top of page

Matcha, geen gewone groene thee!

Al meer dan duizend jaar wordt deze felgroene thee in Japan gekoesterd: de Samurai dronken Matcha voordat zij ten strijde trokken en ook is dit de thee waar het allemaal om draait in de Japanse theeceremonie.

Ik vroeg me af wat Matcha nou zo bijzonder maakt en ging op onderzoek uit. Het resultaat? Een successtory met als hoofdrolspelers: Japanse boeddisthische monniken, dappere Samurai, en hedendaagse wetenschappers die eeuwenoude kennis onderzoeken en feitelijk bevestigen.

Matcha groene thee verschilt totaal van andere groene thee. Hij wordt gemaakt van de blaadjes van de Camellia Sinensis. Daar worden ook andere theesoorten van gemaakt maar voor Matcha geldt een bijzonder productieproces dat alleen door de elite van de Japanse theeboeren mag worden uitgevoerd. De laatste weken voordat de blaadjes worden geoogst, worden ze compleet afgedekt zodat het zonlicht er helemaal niet meer bij kan. Dit zorgt voor een enorme toename van chlorophylproductie. Hierdoor krijgt deze thee die zo kenmerkende felgroene kleur.

Na de oogst worden de blaadjes gestoomd en gedroogd en vervolgens met een stenen vijzel tot een heel fijn poeder vermalen. Dit is een een zorgvuldig en langdurig proces: het kost een vol uur om 30 gram matcha fijn te malen.

Dit poeder wordt dan met een houten kloppertje door het hete water gemengd. Als je Matcha drinkt, drink je dus niet het aftreksel van de blaadjes, maar de blaadjes zelf.

En dan begint het pas: Matcha groene thee is namelijk niet alleen erg lekker, maar ook nog eens waanzinnig gezond.

  • In het Japan van de 12e eeuw promootte een boeddisthische monnik Matcha als een wonderbaarlijk middel om je leven te verlengen. En gelijk had hij: deze thee is namelijk een van de rijkste bronnen van antioxidanten die je je maar kunt voorstellen. Bovendien bevat Matcha ook nog eens een bijzonder soort: de zogenaamde catechinen. Dit zijn veruit de meest krachtige en effectieve antioxidanten. De meest krachtige daar weer van, de EGCg (EpiGalloCatechinegallaat) is rijkelijk aanwezig in Matcha. Volgens studies door Harvard University kan epicatechine de kans op beroerte, hartinfarct, kanker en diabetes verkleinen tot 10 percent.

  • Van Matcha groene thee krijg je een goed humeur! Het bevat namelijk een grote hoeveelheid L-Theanine (10 x zo veel als in andere thee!), een aminozuur dat bekend staat om zijn ontspannende werking. L-Theanine stimuleert de productie van dopamine en serotonine. Daar word je niet alleen vrolijk van, het verbetert ook nog eens je geheugen en je concentratie. Het effect van L-Theanine kan tot wel 6 uur duren. Japanse monniken gebruiken Matcha tijdens lange meditatiesessies: het ontspant en tegelijkertijd blijf je alert. Ook de Samurai profiteerden van deze bijzondere eigenschappen. Maar je hoeft natuurlijk geen monnik of samurai zijn om van deze fantastische kwaliteiten te profiteren.

  • Matcha stimuleert je metabolisme en zorgt voor een snellere (tot wel 4 keer) vetverbranding. Het prettige daarbij is dat je hartslag en je bloeddruk niet omhoog gaan, vervelende bij-effecten die vaak wel bij farmaceutische middelen voorkomen.

  • Doordat de theeblaadjes de laatste vier weken voor de oogst worden afgedekt, worden ze aangezet tot de productie van een grote hoeveelheid chlorophyl. Die grote concentratie chlorophyl in Matcha werkt ontslakkend: het is in staat zware metalen en chemicaliën uit je lichaam af te voeren. De ideale dagelijkse detox!

  • De wetenschap is er nog niet helemaal uit hoe het kan, maar het blijkt dat Matcha thee ook een positief effect heeft op cholesterol: mensen die deze bijzondere thee regelmatig drinken blijken minder slecht cholesterol te hebben dan mensen die nooit Matcha thee drinken.

  • Matcha thee is gewoon lekker! Je kunt het traditioneel met een houten kloppertje maken, zo sterk als je zelf wilt. Maar wat ik zelf meestal doe: een schepje Matchapoeder met water in de aeroccino en je hebt een heerlijk opwekkend kopje schuimende groene thee! Klop aansluitend nog wat (soja)melk op in de aeroccino , giet dat op de opgeschuimde matcha en je hebt een heerlijke matcha latte;)

Ik ben helemaal om: tegenwoordig begin ik de dag met een kopje heerlijke Matcha: opwekkend en verfrissend en ook nog eens ont-zet-tend gezond.

Het leuke is dat je Matcha ook kunt verwerken in allerlei recepten: koekjes, bonbons, ijs, smoothies… En alles wordt er zo lekker groen van. Ik zal zo af en toe een bijzonder Matcha-recept op mijn Facebookpagina plaatsen, dus hou dat in de gaten!

Enne… biologische Matcha -kan het nóg groener?- bestel je natuurlijk via www.ecokisses.nl!

Gepubliceerd
Recente posts
Archief
Volg mij:
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page