top of page

Say NO to the nano!


De zomer komt er weer aan en dus wordt het tijd om je eens te gaan verdiepen in zonnebrandcrème. Daar wordt de laatste tijd zoveel over geschreven dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Want wat is nou een veilige zonnebrandcrème?

Zon is goed voor je: als je in de zon zit komen er gelukshormonen vrij. Ook is het goed voor je immuunsysteem en de aanmaak van vitamine D. Gemiddeld twee à drie keer per week een kwartiertje zon is voldoende voor de aanmaak van voldoende vitamine D. Zon heeft een antibacteriële werking en laat je haar en nagels sneller groeien. Heerlijk toch?

Maar zon is ook slecht voor je. UV-A straling tast de elasticiteit van je huid aan waardoor je rimpels krijgt. Ook triggert UV-A zonneallergie. Teveel UV-B en je huid verbrandt, je krijgt ongewenste pigmentvlekken en de kans op huidkanker is groot. Allemaal niet zo fijn dus.

We zullen dus een goede balans moeten vinden: genieten van de goede eigenschappen van de zon zonder al die schadelijke bijwerkingen.

Dat begint natuurlijk met een goede bescherming tegen die schadelijke UV-straling. Meteen naar een zonnebrandcrème met de allerhoogste bescherming grijpen heeft geen zin en kan zelfs schadelijk zijn. Waarom?

Je kunt onderscheid maken tussen twee verschillende soorten zonnebrandcrèmes: die met een chemische filter en crèmes met een mineraal (of fysisch) filter.

Minerale crèmes hebben zelden een SPF die hoger is dan 20 aangezien dit technisch nauwelijks mogelijk is. Dat lijkt misschien weinig, maar wist je dat SPF 20 al 95 % bescherming biedt, terwijl dat bij SPF 50 met 98% maar drie procent meer is? Bovendien krijgt je huid bij SPF 20 ook nog eens voldoende kans om vitamine D op te bouwen.

Een crème met een chemisch filter trekt in de huid. Je moet deze dan ook een half uurtje voor je de zon ingaat opsmeren, zodat hij goed kan intrekken. Deze filters absorberen UV en breken langzaam af in de zon. Je moet na een uur of twee weer opnieuw smeren. Ze bevatten allerlei minder prettige synthetische ingrediënten die allergeen kunnen werken: oxybenzone, drometrizol trisiloxane zijn daar voorbeelden van. Bovendien kunnen veel van deze stoffen, als ze eenmaal in je lichaam zijn, zich gaan gedragen als hormonen en zo je hormoonhuishouding verstoren.

Crèmes met een mineraal of fysisch filter werken direct na het opbrengen en zijn ook langer effectief. Jetske Ultee schrijft hier over: “(fysische filters) zijn titaniumoxide en zinkoxide. Ze geven een prima bescherming en blijven bovenop de huid. Zo komen er ook geen schadelijke stoffen in je lichaam terecht. Ze vormen als het ware een soort schild op je huid. Daarbij veroorzaken ze zelden een allergische reactie.”

Deze crèmes weerkaatsen de UV-stralen. Probleem is wel dat ze als een witte waas op je huid blijven liggen. Maar daar is ook weer een oplossing voor bedacht: nanotechnologie. Veel dermatologen raden het gebruik van minerale zonnebrandcrème aan: zelfs met nanotechnologie zijn ze een stuk veiliger dan de chemische crèmes. Maar er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de effecten van nanodeeltjes op de gezondheid, dus lijkt het me persoonlijk toch echt beter om dat eerst maar eens af te wachten voordat ik me daar mee ga insmeren. Bovendien worden de meeste nanodeeltjes gecoat met siliconen en zijn zodoende ook nog eens een belasting voor het milieu.

Maar wat dan? Gelukkig bestaan er minerale crèmes die zonder nanotechnologie gemaakt worden en je er toch niet als een soort witte zombie uit laten zien. Zelf gebruik ik de RINGANA zonnebalsem met SPF20: een heerlijke en absoluut natuurlijke crème met een mineraal filter en ZONDER nanotechnologie. Volkomen veilig. dus. En dat wordt maar eens bevestigd door de onafhankelijke onderzoekssite Cosmetics Analysis.

Ik wens je een heerlijke zomer toe met veel zon!

O, en niet om het één of ander: de zonnefilters in de producten die je nog van vorig jaar hebt staan lopen snel terug. Bovendien kan er schimmelvorming optreden. Gooi maar weg dus. Je kunt beter iets goeds kopen en helemaal opgebruiken.

RINGANA zonnebalsem SPF20 bestel je op www.ringana.com/1007884 of kijk op www.ecokisses.nl.

Gepubliceerd
Recente posts
Archief
Volg mij:
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page