top of page

Pas op, er vaart een olietanker door je badkamer!

O help, nee toch?

Inderdaad, beter van niet. Maar in de meeste badkamers vindt, weliswaar op kleine schaal, toch iedere dag een kleine olieramp plaats.

In de meeste verzorgingsproducten zit namelijk minerale olie. Klinkt natuurlijk toch? Maar dat valt tegen. Minerale olie is niets anders dan een afvalproduct van aardolie. Dat wordt intensief gezuiverd en heet dan bijvoorbeeld gewoon paraffine of petrolatum (oftewel vaseline) of het houdt zich schuil achter meer exotische namen als Cera Microcristallina, Microcrystalline Wax, Ozokerit, Ceresin… Onder die namen wordt het toegevoegd aan onze verzorgingsproducten: crèmes, lotions, lippenbalsems, noem maar op.

Wat deze minerale oliën voornamelijk doen is je huid afsluiten, ze leggen er als het ware een laagje overheen. Zo zorgen ze ervoor dat het vochtgehalte van je huid op peil blijft, wat op zich natuurlijk best prettig is. Maar als het heel erg warm is en je gaat transpireren kan het overtollige vocht niet weg en krijg je een teveel aan vocht: er ontstaan dan warmtepukkeltjes, kleine vochtophopingen dus.

Minerale oliën worden niet opgenomen door je huid en kunnen daarom ook niet functioneren als transporteur van werkzame stoffen. Alleen maar vaseline op je huid smeren doet dus helemaal niets voor je huid, behalve er een afsluitend laagje overheen leggen. In het vasthouden van vocht zijn ze dus kampioen, maar dat kan ook negatief uitpakken: op den duur zullen celprocessen hierdoor minder goed verlopen en kan je huid alsnog uitdrogen. En dan moet je steeds meer gaan smeren.

In natuurlijke cosmetica zitten alleen natuurlijke, plantaardige oliën, zoals jojoba-olie, avocado-olie, cocosolie, macademianotenolie enzovoort. Groot voordeel is dat deze wèl door je huid opgenomen worden, van zichzelf al werkzame stoffen bevatten en ook toegevoegde werkzame stoffen kunnen transporteren. Bovendien belasten ze het milieu niet.

Want dat is een ander groot nadeel van minerale olie: het is helaas niet afbreekbaar en zodoende enorm vervuilend. Stel je eens voor: al die verzorgingsproducten die minerale olie bevatten komen uiteindelijk ook weer in het milieu terecht. En dat brengt ons weer bij die olietanker: iedere dag een beetje minerale olie in jouw eigen badkamer betekent over een heel jaar een aanzienlijke hoeveelheid. En tel je alle badkamers van de wereld bij elkaar op dan kun je spreken van een aanzienlijke olieramp.

Zullen we dus maar gewoon afspreken dat we alleen nog maar natuurlijke cosmetica gebruiken die uitsluitend natuurlijke oliën bevat? Die doen tenminste echt iets voor je huid en je voorkomt bovendien een flinke olieramp.

Gepubliceerd
Recente posts
Archief
Volg mij:
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page